El Museu

Molt més del que t’imagines

30 espais expositius i més de 600 metres quadrats en una edificació singular

Un viatge en el temps

que et transportarà a la forma de vida d’un passat recent

Museu Etnològic de Nonasp

Trenta espais visitables ens transporten a un món desaparegut, el treball dur de sol a sol, la vida senzilla i austera; divertiments, pocs. Milers de peces inanimades parlen d’aquells temps. Fotos penjades que encara suen de l’esforç, d’altres ens miren, la màquina del temps funciona a mida que visualitzem els diferents espais.

Sales meravelloses per a conéixer la manera de viure dels nostres pares, mares, iaios i iaies, un retorn al passat per saber don venim i potser així saber on anar.

Reserva la teva visita

En només un minut, podeu sol·licitar una reserva per visitar el museu, ja sigui per a una visita particular o en grup. Fes-ho ràpidament des d’aquest apartat.

Fes un tour en vídeo

Fes un recorregut fotogràfic

Consulta el plànol del museu

Recorre el museu des de la pantalla!

Els 30 espais expositius es reparteixen en cinc grans ubicacions

Planta baixa

Labors agrícoles

Centra el seu discurs museogràfic en les labors agrícoles, concretament en aquelles, com la vinya i el blat, que tradicionalment s’han realitzat en el municipi. En aquest espai, també es troba l’estable original de la casa on es donava menjar als animals. Al costat d’ell s’exposen diferents complements necessaris, com un carro i els *arreos, perquè les cavalleries pogueren exercir la seua labor.

El celler

Amb els seus elements característics, com les botes per al vi, les botes per a contindre’l i altres recipients. També es recullen diferents útils com a balances, sistemes de mesura (almuds, pesos, etc.), màquines d’embotir i de *sulfatar. D’altra banda es troben les eines necessàries per a realitzar l’activitat de la caça (escopetes, cartutxos, paranys, gàbies, etc.) i de la pesca, destacant en aquest apartat un sistema de pesca molt característic de la zona: l’anomenada “reixaga” i el “cremaller”.

La fresquera

En èpoques sense energia elèctrica ni neveres, l’espai on es conservaven els aliments més temps, perquè la temperatura es mantenia uniforme, era el “canyo” o “fresquera”.

 

Primera planta

Habitatge rural

Recrea el saló i els espais principals i característics d’una casa rural (sala, foc al terra, cuina, alcova, comuna, etc)

L’aigua

Aquesta sala recull, d’una banda, tres treballs antigament realitzats de manera exclusiva per la dona. Aquests es tracten d’anar a buscar aigua al riu amb els cànters per a l’ús domèstic (s’exposen diferents tipologies) i anar a llavar la roba a aquest, generalment amb les taules. També s’aborda la tasca del blanquejat de la roba, mostrant els recipients amb els quals es duia a terme. La pastera conforma un altre dels elements centrals de l’activitat femenina. Aquesta servia per a pastar el pa a casa i preparar-lo per a després portar-lo a coure al forn.

“Cabanes de Pedra Volta”

Exposició de les cabanyes de volta, edificades amb la tècnica de pedra seca. En el terme de Nonasp tenim localitzades 57 construccions.

Elaboració del vi

Aquest espai, dedicat a l’elaboració del vi, compta amb una característica especial, i és que la casa original on se situa el Museu ja comptava amb el trull situat en ella. El discurs museogràfic de la sala aborda tot el procés, des dels treballs de preparació de la terra, passant per la verema i acabant en el producte final: el vi.

Fusteria

Destaquen diferents peces, com la pedra d’esmolar, el trepant manual, la serra de cinta, una màquina combinada, etc. Totes elles fabricades a la fi del segle XIX i portades al municipi en les primeres dècades del segle XX per a la seua explotació. També es troba un banc de fuster amb els seus diferents útils.

Espai del tren

Alberga l’exposició del món del ferrocarril amb diverses maquetes de trens en funcionament. Les peces que s’exposen són diverses, abordant des dels elements de la línia ferroviària (vies, senyalitzacions, casetes, etc.), material de treball (fanals, indumentària, etc.) fins a elements de l’estació de ferrocarril, entre els quals destaquen algunes peces, com el rellotge de l’estació i el cartell del municipi, exposades gràcies a un conveni amb el Museu del Ferrocarril de Madrid i amb ADIF. A més, es dona protagonisme a tots els ferroviaris del municipi a través d’una exposició fotogràfica.

Forn de pa

El forn, amb la seua boca de cocció, es tracta d’una peça originària del municipi que va estar en funcionament durant bona part del segle XX. També s’exposen els diferents utensilis utilitzats des de l’inici del procés de l’elaboració del pa fins a la seua venda en el forn, com l’armari de fermentació, eines per a netejar el forn, pales per a extraure el pa, motles, llistats de preus, etc.

La mineria

Exposició de les diferents eines necessàries per a l’extracció del carbó (pics, pales, llums de carbur, etc.).També destaca la col·lecció fotogràfica relativa a la mineria i als miners del poble. D’altra banda, la sala acull una exposició sobre els refugis antiaeris del municipi.

Segona planta

Barberia

Apareix conformada mitjançant els clàssics espills i els prestatges amb productes d’higiene i eines per a l’afaitat, les butaques, així com uns altres útils propis de l’ofici.

Tenda

La tenda d’ultramarins, plena de productes del passat segle com a xicoira, cafés, sabons, espècies, detergents i pots de llet condensada, entre altres. Tampoc falta la balança, el molinet de café , el tallador d’abadejo i les cartilles de racionament.

Estudi

Que es divideixen en l’ensenyament durant el període de la II República i durant el franquisme. Compten amb els seus respectius pupitres, pissarres, taules del professor, llibres i altres elements característics.

Germans Moix

Els germans Moix, Terenci i Ana María, estan molt vinculats a Nonasp perquè la seua mare era d’aquí. Hem volgut dedicar-los un espai com a escriptors universals que van ser amb fotografies i primeres edicions de totes les seues publicacions.

Taverna

Aquesta sala acull la recreació d’un bar-taverna, els protagonistes de la qual són els veïns del poble que es van dedicar a aquest ofici i que apareixen representats en diverses fotografies que il·lustren la sala. En ella es troben els elements característics d’un bar, que van des de la barra del bar fins a taules, cadires disposades pel recinte, un refrigerador, una ràdio de vàlvules i una màquina d’emplenar sifons, provinent d’una destil·leria del poble. Embolicant l’espai, es troba una extensa col·lecció de botelles de begudes antigues que es consumien en els bars, així com diferents tipologies de paquets de tabac.

 

Tercera planta

Fotos de casament

Exposició permanent de 400 fotografies de casaments des de 1874 fins a 1979. Ha sigut un treball immens de recollir les imatges, localitzar els noms, cognoms i la data de l’enllaç. Si observem les fotos, podem veure les modes del moment en vestits, colors i pentinats.

Centraleta de telèfons

La centraleta de telèfons es va instal·lar en Nonasp el 1959. S’hi anava per poder parlar amb gent que era molt lluny. L’operadora establia la conferència amb el número sol·licitat. A la banda de l’operadora, hi ha la primera centraleta de 28 línies, el telèfon, una taula petita i algunes guies telefòniques. A l’altre bandat, la cabina on es parlava i un banc per l’espera, que sovint era llarga.

Carnisseria

La carnisseria s’ha d’imaginar en temps sense cambres frigorífiques ni energia elèctrica. La carn es despatxava per la finestra que es podia fer córrer, situada al mig de la “gàbia” on era el carnisser o carnissera. Tot era poc per evitar que els insectes hi fessin cap..

El pasturatge i la llet

Podem veure un parell de menjadores del bestiar fetes de savina, fotografies de pastors, una bona mostra d’esquelles de totes les mides, motllos de formatges, marcadors de bestiar, el morral i el garrot. També destaquen les lleteres de diferents mides, així com les mesures d’un quart, mig i d’un litre.

Altres oficis

Cosit artesà de pilotes de futbol, rugbi i handbol; la producció de mel amb diferents tipus de arnes; l’elaboració de cordes i sogues de cànem; la fabricació de canyissos.

Altres espais

Porta antiua de l’Església

Porta que data de 1682 i recuperada per Amics de Nonasp després de la seua substitució per una porta nova a l’Església.

Oficina de correus

Aquest espai, situat fora de l’edifici del Museu, recrea una antiga Oficina de Correus. En ella s’exposen diferents peces com a bústies, segells, encunys, indumentària, rètols exteriors, etc.

Presó

Es divideix en dos espais diferenciats. D’una banda, el situat a peu de carrer, on, a través de diferents panells explicatius, situa al visitant en el context local del segle XVII i a les funcions que exercia aquesta presó. En l’espai de la planta inferior, es troba un calabós subterrani on es tancava als presos més perillosos. Aquest espai s’ha mantingut amb la seua configuració original. De manera complementària, en el recinte de la Presó s’ha situat l’escultura “Porta per a una ciutat” de l’escultor nonaspí Santiago Gimeno Llop.